DIRECT-FUNDING GESTIMULEERD DOOR WETGEVING!

Er was een oplossing nodig

Onderzoek toont aan dat banken de afgelopen 10 jaar elk jaar steeds minder MBK-klanten bedrijfskrediet verstrekken (bron FD). Banken mogen immers steeds minder risico’s nemen. Crowdfundingplatformen stellen net zoals banken vaak hoge eisen aan de ondernemer zoals privé aansprakelijkheid en Informal Investors eisen een belangrijk deel van de aandelen op. Bijna elke ondernemer herkent het probleem. Starters en scale-ups komen nog moeilijker aan werkkapitaal. Startups, scale-ups en het MKB vormen echter wel de motor van onze economie. Er moest dus een oplossing komen. Bovendien wilde Europa startups, scale-ups en het MKB een betere concurrentiepositie bieden ten opzichte van de ondernemers in de VS en China.

Europa grijpt in

Jeroen Dijsselbloem, destijds minister van Financiën van Nederland, werd op 21 januari 2013 tot voorzitter van de Eurogroep verkozen en op 13 juli 2015 voor een tweede termijn herkozen. Zijn mandaat liep af op 12 januari 2018. Bij het Europees parlement werd destijds het tekort aan werkkapitaal bij het MKB, startups en scale-ups erkend. Er werd ingegrepen. Een reeks van wet- en regelgevingen was het gevolg, ook in Nederland (WFT). Jeroen Dijsselbloem, was mede-initiatiefnemer. De ondernemer heeft nu dankzij de wetswijzigingen en verruiming met Direct-Funding aanzienlijk meer vrijheid en kan de tussenschakel van een bank of crowdfundingplatform overslaan en zich rechtstreeks tot het publiek wenden via bijvoorbeeld via PR, advertising, social media, etc. De ondernemer wordt niet meer gehinderd door de risicomijdende criteria van een bank. Wat de ondernemer eerst verboden werd, wordt nu gestimuleerd.

Autoriteit Financiële Markten

De wetgeving is weliswaar gewijzigd maar er is vanzelfsprekend nog steeds wet- en regelgeving van toepassing. Deze regels en richtlijnen richten zich onder meer op het melden van je Direct-Funding campagne bij de AFM en het helder en duidelijk informeren van je investeerders over de risico’s. Een MKB-onderneming biedt nu eenmaal niet dezelfde zekerheid als de bank. De investeerder moet dit begrijpen. AFM geeft het format, een AFM-document waarin de risico’s worden onderstreept. Verder zijn er regels die in acht genomen moeten worden bij het presenteren van je Direct-Funding campagne. Bij overtreding van de versoepelde wetgeving riskeer je een fikse boete. Vandaar dat MijnFunding de ondernemer ook hier ontzorgt en praktische hulp en kennis biedt bij het naleven van de regels.

Wetswijzigingen

WFT art 5:3 lid 1.e. maakt het de ondernemer mogelijk tot € 100.000 tot het publiek te richten. Dit betreft een vrijstelling van prospectusplicht.

WFT art 53 lid 2 en 4 maakt het de ondernemer mogelijk tot € 2.500.000 tot het publiek te richten. Dit betreft een ontheffing van prospectusplicht er is wel een meldingsplicht. Er dient aan een aantal voorwaarden voldaan te worden.

Staatscourant 6 september 2017: Hier is het maximum van € 2.500.000 verruimd naar € 5.000.000.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

INFORMATIECENTRUM

MijnFunding is gevestigd in het
Groot Handelsgebouw in Rotterdam

Algemene voorwaarden

Verwerkersovereenkomst

Privacy Verklaring

MIJNFUNDING

Stationsplein 45
Postbus 710
3000 AS Rotterdam
+31 (0)85 06 02 114
info@mijnfunding.nl