GOED NIEUWS VOOR ONDERNEMERS

Het wordt fiscaal erg gunstig voor iedereen om jou geld te lenen.

Het kabinet Rutte 3 heeft vandaag – vrijdag 6 september 2019 – aangekondigd dat er een grote belastingverlaging aankomt voor spaarders. Wie tot 440.000 euro spaargeld heeft, zou volgens een plan dat in 2022 moet ingaan geen belasting meer betalen over z’n spaargeld. Het wordt dus fiscaal erg gunstig om jou geld te lenen.

Het kabinet gaat vanaf 2022 rekenen met een ‘realistisch’ rendement over spaargeld. Daarbij wordt spaargeld in box 3 van de inkomstenbelasting een aparte categorie. Je krijgt spaargeld en ‘overige bezittingen’. Onder die laatste categorie vallen bijvoorbeeld beleggingen, zowel aandelen als obligaties.

Voor spaargeld rekent de fiscus dan met een rendement dat dicht bij de echte spaarrente ligt. Momenteel zou dat 0,09 procent zijn. Voor de overige bezittingen geldt een fictief rendement van 5,33 procent.

Er blijft een vrijstelling op bezittingen van ongeveer 30.000 euro. Daarboven wordt spaargeld in principe belast, maar uitgaande van een ‘realistische’ rente. Bovendien komt er een drempel: de eerste 400 euro van het rendement is vrijgesteld van belasting.

Stel dus dat je 400.000 euro spaargeld hebt. Bij een spaarrente van 0,09 procent komt dat neer op een rendement van 360 euro. Omdat deze 360 euro onder de drempel van 400 euro valt, betaal je hierover geen belasting.

De deskundigen verwachten dat de rente voorlopig nog vele jaren laag blijft of beter gezegd laag gehouden wordt. Het is het beleid.

Dit wijziging in het belasten van spaargeld en beleggingen is een extra stimulans voor investeerders en het publiek om te investeren in bedrijfsobligaties. Voor ondernemers is dit een startsignaal om nu al te gaan bouwen aan een eigen investeerdersnetwerk.

Uiteraard is er nu al een stimulans bij het publiek en investeerders om te investeren vanwege de historisch lage rente bij de bank 0,09 procent op jaarbasis. Op bedrijfsobligaties van MKB ondernemingen is een rente van 5% tot 8% niet ongebruikelijk. De belasting heft nu nog op basis van een fictief rendement ter grootte van 4% of 5%, als dit nagenoeg wegvalt.

Om je bedrijfsfinanciering op deze markt afdoende te kunnen realiseren moet je er wel aanwezig zijn. Nu wordt nog heel veel geld niet geïnvesteerd of geïnvesteerd via de aandelenmarkt en obligatiemarkt. Daar loopt het publiek en de investeerder wel de nodige koersrisico’s. Voeg daarbij de aanzwellende geruchten en aanwijzingen van een cyclische recessie en het is duidelijk dat een vlucht van kapitaal uit deze aandelenmarkt niet ondenkbaar is.

Wij verwachten bij MijnFunding dat er in de aanloop naar 2022 steeds meer ondernemers deze markt van bedrijfsobligaties gaan ontdekken. De ondernemers die de grote groep van ondernemers op deze markt voor is en in 2020 en 2021 al een goede financiële basis en achterban heeft gerealiseerd zal zijn positie dan aanzienlijk beter kunnen verdedigen en sterker kunnen groeien dan de ondernemende nieuwkomers op de markt in 2022.

2022 lijkt nog ver weg. Maar bedenkt dat de investeerder goed begrijpt dat de meeste obligaties 3 tot 5 jaar lopen en dus gaan profiteren van de wijziging in belastingheffing op spaargeld en beleggingen.

Wil je meer weten over je bedrijfsfinanciering op te lossen met Direct-Funding?

Maak een afspraak
Lees verder.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

INFORMATIECENTRUM

MijnFunding is gevestigd in het
Groot Handelsgebouw in Rotterdam

Algemene voorwaarden

Verwerkersovereenkomst

Privacy Verklaring

MIJNFUNDING

Stationsplein 45
Postbus 710
3000 AS Rotterdam
+31 (0)85 06 02 114
info@mijnfunding.nl