KIES JE VOOR INFORMAL INVESTORS OF DIRECT-FUNDING?

De vijf stappen waar je mee te maken hebt?

Wij lezen het regelmatig in nieuwsbrieven en online media, een startup of scale-up heeft investeringskapitaal gevonden bij informal investors of Venture Capitalists (V.C’s). Niet zelden lezen wij dat het om honderdduizenden of zelfs miljoenen Euro’s gaat. Wie wil dit nou niet? “Als ik dit ook realiseer is het financieringsprobleem voorlopig opgelost en kunnen wij gaan bouwen en ondernemen.” Maar is het zo simpel? Wij proberen in dit artikel een tipje van de sluier op te lichten wat de keerzijde is van dergelijke ogenschijnlijke succes-stories. Niet om je te ontmoedigen maar te leren van andermans ervaring en je te helpen ook zelf succesvol te zijn. Daarom geven wij in stap 5 de concrete oplossing.

Er zijn 5 stappen die je doorloopt bij het vinden en werken met een informal investor en hoe je efficiënt en succesvol kunt zijn bij het funden van je onderneming. Lees waarom en hoe.

1. Zoeken en selecteren van informal investors

Om met een informal investor in zee te gaan moet je er eerst één vinden. Er zijn enkele bekende investeerders. Hiervan zijn lijsten met namen op internet beschikbaar. Als je deze gaat benaderen besef dan wel dat je niet de enige bent. Vaak krijgen deze investeerders naast jouw verzoek nog enkele tientallen tot honderden andere aanvragen (voor een afspraak) binnen. Elke investeerder heeft bovendien (strenge) criteria. Voldoe je hier niet aan dan komt er geen afspraak. Menige startup en scale-up besteedt vele maanden soms zelfs jaren in het vinden van de juiste informal investor. Dan nog heb je geen garantie dat je er één vindt. Ongetwijfeld zijn er mensen die naar je verhaal willen luisteren. De praktijk leert dat het antwoord bijna altijd ‘nee’ is. Dit mede omdat een concreet investeringsplan en exitplan ontbreekt of omdat de investeerder andere plannen beter vindt. Veel founders van startups en scale-ups verliezen kostbare tijd met het zoeken van informals zonder resultaat. In zo’n situatie komt het er al helemaal niet van om de juiste investeerder te selecteren. Alleen als de informals staan te dringen, kun je selecteren. Dat komt zelden voor. Er zijn tegenwoordig veel adviseurs en dienstverleners die inhaken op de zoektocht en vraag naar investeerders en pretenderen je te kunnen helpen met het vinden ervan. Het resultaat is vaak dat je nog meer geld en tijd kwijt bent zonder dat je echt een stap verder bent gekomen. Wees dus niet naïef.

2. Onderhandelen met informal investors

Dat je een informal investor vindt die serieus geïnteresseerd is om te investeren in jouw plan of onderneming is uiteraard niet uitgesloten. Is er interesse dan heb je iets bijzonders in handen. Je hebt dan moeten bewijzen dat je traction hebt gegenereerd, dat er markt is en je een product/market fit hebt. Onderhandelingen over de condities van investeren kunnen beginnen. De informal investor is vaak een ervaren (ex) ondernemer en weet dat je niet zonder hem verder kunt. Het eisenpakket van de investeerder is dan ook fors. Een belangrijk deel van de aandelen lever je in en de investeerder verkrijgt zeggenschap. Er moet bijna altijd gedetailleerd gerapporteerd worden en op falen (tegenvallende resultaten) staan sancties zoals steeds minder aandelen voor jou en zelfs dreigend ontslag is niet uitgesloten. Je kunt nee zeggen maar dan ben je weer bij af. Aandelen weggeven in een te vroeg stadium is feitelijk erg duur lenen. Het is dus van belang vooraf je voorwaarden en uiterste grenzen te bepalen zodat je in een emotionele ‘rollercoaster’ terecht komt. Het is duidelijk dat veel onderhandelingen leiden tot het afhaken van één der partijen. Ook onderhandelen kost veel tijd, energie en vaak ook geld.

Natuurlijk zijn er voorbeelden waarbij een informal investeer in je investeert zonder bijzondere eisen en zeggenschap. Het bestaat. De kans hierop is relatief gering. De kans dat je later nog zo’n informal investor vindt is nog kleiner.

3. Werken met informal investors

Dat je aandelen en zeggenschap inlevert (tegenover substantiële investeringen) is zeker niet onredelijk. Zolang zaken goed gaan kan dit voor beiden partijen een bevredigend resultaat geven. Hou er wel rekening mee dat zaken zelden zonder de nodige hobbels onderweg goed gaan. Juist bij hobbels en de uitdaging om problemen op te lossen weet je pas wat voor informal investor je aan boord hebt gehaald. De haven uitvaren met gunstig weer zorgt voor een uitstekende sfeer. Bij zwaar weer komen zaken anders te liggen. De condities die eerder met de informal investor zijn overeengekomen krijgen hier hun werkelijke betekenis. Als iedereen een eigen idee heeft hoe de storm te trotseren hangt het af van hoe partijen kunnen samenwerken. Dan blijkt dat pre-mediation een goed idee is. Wat als dit of dat gebeurt? Wat doen wij dan?

4. Voordelen van informal investors

Er zijn belangrijke voordelen verbonden aan een deal met een goede professionele informal investor. Vaak is dit niet alleen de inbreng van kapitaal maar vaak ook van netwerk, kennis en ervaring. Dit artikel pretendeert niet om af te zien van het in zee gaan met informal investors. Het tegenovergestelde is waar. Wel willen wij kennis en ervaring met je delen om te voorkomen dat je onnodig in dezelfde valkuil valt als de vele andere duizenden ondernemers voor jou en met jou. Het is van belang om te beseffen dat het vinden en goed tot zaken komen met een informal investor een lot uit de loterij is. Kun jij een dergelijk risico op falen lopen? Hoe kun je voorkomen dat je vastloopt en achteraf op zoek bent geweest naar een naald in een hooiberg?

5. Het toepassen van Direct-Funding

Onterecht wordt regelmatig veronderstelt dat je als ondernemer een keuze moet maken tussen tussen bank, informal investor, crowdfunding. Dat is absoluut niet zo. Dit is de reden waarom Direct-Funding een ideale keuze is. Direct-Funding is ontwikkeld uit de combinatie van alle opties en houdt tegelijkertijd alle opties open. Een Direct-Funding campagne starten houd je niet tegen zijdelings informal investors te benaderen. De campagne zet ook de deur open naar vele informal investors die je via internet en social media vinden en je anders had misgelopen. Via je Funding Webpage laat je zien wat je doet en presenteer jij je professioneel. Het is voor geïnteresseerden eenvoudig en laagdrempelig mogelijk om kennis met je te maken. Dit zijn niet alleen vele kleine investeerders (die samen nog steeds één grote investeerder kunnen zijn) maar ook de grotere informal investors. Serieuze informal investors juichen alleen maar toe dat je onderneming niet volledig van hen financieel afhankelijk is. Je hebt een betere onderhandelingspositie en je laat zien dat je een moderne ondernemer bent die zich ook in de toekomst zich kan presenteren naar investeerders.

Vraag de Informal White Paper op onze Kennisbank aan of kom eens praten over de mogelijkheden over hoe MijnFunding ook jouw Direct-Funding campagne onder de aandacht kan brengen bij jouw publiek en tegelijkertijd bij informal investors en investeerders netwerken.

Maak een afspraak
Lees verder.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

INFORMATIECENTRUM

MijnFunding is gevestigd in het
Groot Handelsgebouw in Rotterdam
Algemene voorwaarden
Privacy Verklaring

MIJNFUNDING

Stationsplein 45
Postbus 710
3000 AS Rotterdam
+31 (0)85 06 02 114
info@mijnfunding.nl