WAAROM EEN BLOG MET TIPS?

Het is de missie van MijnFunding om zoveel mogelijk ondernemers te informeren over Direct-Funding.
De ondernemer die daar behoefte aan heeft willen wij met efficiënte en kwalitatieve services helpen.

Ons team staat voor je klaar.

Deze Blog pagina geeft tips en wetenswaardigheden die je als ondernemer kunt gebruiken bij je Direct-Funding. Wij delen deze informatie graag met je. Uiteraard kunnen we je er nog veel meer over vertellen.

DE KRACHT VAN INFORMAL INVESTMENT

Als de voor de hand liggende instellingen je niet helpen wat moet je dan? Het antwoord is eenvoudiger dan menig ondernemer denkt. Ga voor informal investors, informele investeerders. Iedereen in je omgeving en onder het publiek is in potentie een informele investeerder.

Nee, dat hoeft niet te betekenen dat één grote investeerder jou gaat financieren. Dit is een gedachte die voor vele ondernemers uit loopt op een teleurstelling. Het is zoeken naar een naald in een hooiberg. In plaats van één grote investeerder is het beter om bijvoorbeeld honderd(en) mensen te benaderen.

Wist je dat de gemiddelde Nederlander over €43.000 spaargeld beschikt? (bron AD). Ze ontvangen hierover geen rente. Dus hoe meer mensen je bereikt en hoe beter je hiermee communiceert, hoe beter je gefinancierd wordt. Dat is de kracht van de massa, de kracht van informal investment.

Stuur je onderneming op basis van statistieken en ‘evident based decisions’. MijnFunding kan je helpen met vragen zoals wie bereik ik en hoe bereik ik die.

ER IS VRAAG NAAR RENTE,
WIE KAN LEVEREN?

Je zoekt financiering. Maar wie wil jouw probleem oplossen? Banken, kredietinstellingen en crowdfundingplatformen hebben zo hun eigen belangen en eisen.

Je laten financieren door informal investors is een groeimarkt. Waarom? De rente bij de bank is nihil. De wereld is op zoek naar rendement.

Met Direct-Funding draai je de rollen om. Als ondernemer wil je in een behoefte voorzien, aan vraag voldoen. Als jij een mooie rente op geld geeft, bied je een geweldig product waar behoefte aan is.

VOOR ONS BEN JIJ DE HELD

Voor ons zijn de ondernemers met start- of groeiplannen de helden. Zij steken hun nek uit. Zij hebben inzicht, durf en daadkracht. Zij veranderen de wereld en voorzien in bestaande en nieuwe behoeften. Ondernemers zijn de mensen in de omgeving die je bewondert en waar je trots op bent. Op hun beurt zorgen ondernemers voor teams waar ze trots op zijn. Zij groeien door naar MKB, waar 4 van de 5 banen in Nederland geboden worden. Sommige ondernemers groeien door naar het grootbedrijf, vaak ook internationaal.

Ons team van MijnFunding staat voor jouw belang. Want om te groeien is kapitaal nodig. Met kapitaal maakt je kapitaal. Daar willen wij jou bij helpen. Het is onze bijdrage aan een betere economie en samenleving.

JE INVESTEERDERS ZIJN
JE FANS EN AMBASSADEURS

Je biedt een mooie rente, je laat zien waar je voor staat, wat jouw missie is, wat jouw plannen zijn.

Je investeerders gaan niet alleen voor de rente maar hebben ook vertrouwen in jou. Investeerders voelen een verbondenheid met jou, je plan, de branche of soms gewoon de regio.

Het draagt bij aan de gunfactor. Om deze reden zijn je investeerders ook je fans en ambassadeurs. Samen kunnen ze een groeiend en waardevol netwerk gaan vormen.

KIES DE SLIMSTE WEG

We horen vaak dat een ondernemer op zoek is naar één grote investeerder. Dat wil meestal niet zo vlotten. Daarom vragen we een klant wel eens: Wat denk je dat je met zekerheid eerder tegenkomt?

  1. Een investeerder vinden die €100.000 investeert of
    b. Een investeerder vinden die €1.000 investeert.

Het antwoord is voor iedereen duidelijk.
b. Een investeerder vinden die €1.000 investeert.

Het vinden van een investeerder die €100.000 investeert blijkt inderdaad vaak zoeken naar een naald in een hooiberg. Je kunt er maanden zelfs jaren aan tijd mee verliezen en hem niet vinden. Het is een grote gok. Als je hem al vindt betekent het bijna altijd ook het verlies van je onafhankelijk. In de praktijk blijkt het zelden een structurele oplossing.

Een investeerder van bijvoorbeeld €1.000 vinden, tegen een mooie rente, is geen gok. Uiteraard kun je met €1.000 niet zoveel. Het principe blijft echter keer op keer hetzelfde. Je kunt steeds meer investeerders van €1.000 vinden. Je bouwt gaande weg kennis en bekendheid op. Zo kun je in enkele maanden met meer zekerheid 100 mensen (meer of minder) vinden van bijvoorbeeld €1.000 dan er één (wel of niet) vinden van €100.000. Het is duidelijk wat de slimste weg is.

IS DIRECT-FUNDING NIET VEEL WERK?

Als je zaken efficiënt aanpakt is Direct-Funding niet veel meer werk dan het aanvragen en voorbereiden van een lening of een crowdfunding campagne.

Bij het aanvragen van een lening heb je vaak accountants en andere financiële adviseurs nodig. Je moet zekerheden stellen en bijna altijd privé borg staan. Dan is het nog de vraag of je na alle tijd, moeite en kosten je een lening krijgt, of hoeveel. Het is altijd minder dan je nodig hebt. Met name startende en groeiende ondernemers vissen achter het net.

Direct-Funding kan ook complex zijn. Maar daarom bieden wij een alles in één oplossing. Je hebt geen dure juristen, accountants, IT-ers of designers nodig. Met één voordelig abonnement heb je de essentiële zaken online ter beschikking. Met een Direct-Funding Go abonnement is je Direct-Funding zoveel makkelijker.

WELKE INVLOED HEEFT
DE HOOGTE VAN JE RENTE?

Bij het vaststellen van de rente die je aanbiedt is het belangrijk om te kijken wat je kunt betalen en wat het kapitaal je waard is. Voor de één ligt dit een stuk hoger dan voor de ander.

In het algemeen en uit de resultaten van onderzoeken kunnen wij stellen dat naar mate er minder zekerheden zijn er meer rente moet worden geboden. Als er geen of beperkte zekerheden zijn blijkt dat een rente van 6%, 7% tot 8% aan de investeerder de prikkel geeft om te investeren. Lagere rente (indien zekerheden ontbreken) spoort minder investeerders aan. Maar hogere rente van bijvoorbeeld 9% of nog meer werkt vaak ook averechts.

HOE WERKT EEN OBLIGATIELENING?

In plaats van lenen van één partij, bijvoorbeeld een bank, geef je zelf een obligatielening uit. Dat is een lening verdeeld in kleine leningen (obligaties) van bijvoorbeeld €250 of €1.000. Jij bepaalt het. Zo kunnen vele grote en kleine investeerders jou makkelijk online geld lenen.

Omdat je obligatielening uit verschillende obligaties bestaat kunnen ze ook op verschillende momenten in gaan. Zo kunnen in de eerste maand bijvoorbeeld 5 mensen verschillende obligaties kopen en in de tweede maand en opvolgende maanden zijn er bijvoorbeeld weer 10, 20 of meer mensen die je obligaties kopen. Het geld komt steeds na aankoop op jouw bankrekening binnen.

Voor alle obligaties gelden dezelfde voorwaarden zoals rente en aflossingsschema’s, ze kunnen alleen op verschillende momenten gaan lopen.

Dit vergt uiteraard wel goede obligatievoorwaarden en een obligatie administratie. Het Direct-Funding Go abonnement voorziet ook hier van A tot Z in.

HOE EN WANNEER AF TE LOSSEN?

Bij veel ondernemers die willen starten met Direct-Funding is er de neiging pas aan het eind van de lening (bijvoorbeeld na 5 jaar) de gehele lening in één keer af te lossen. Dit lijkt voordelig omdat er dan voorlopig geen uitgaande cashflow is maar is dit het enige dat telt?

Wij hebben ontdekt dat het per kwartaal of zelf per maand aflossen vaak slimmer is. Waarom?

Het helpt om (veel) meer investeerders aan boord te krijgen. In plaats dat men 5 jaar in spanning afwacht met de vraag of je dan aflost ziet men elke maand of per kwartaal de rente en aflossing netjes binnenkomen. De investeerders krijgen steeds meer bevestiging dat de zaken volgens planning verloopt. Juist bij Direct-Funding leidt dit tot recommandatie en het bijstorten door dezelfde investeerders. Per saldo betekent regelmatig aflossen dat de investeerder makkelijker aan boord komt, dat het aantal investeerders sneller groeit en dat het gemiddelde bedrag dat wordt geïnvesteerd (door bijstortingen) aanzienlijk hoger wordt.

KAN HET AFLOSSEN AANGEPAST WORDEN?

Ondernemen loopt altijd anders dan gepland. In de meeste gevallen heeft dat geen invloed op je rente en aflossingen. Er kunnen echter situaties voorkomen waarbij je obligaties vervroegd wil aflossen of juist voor een periode wil opschorten.

Dit hoeft geen probleem te zijn als je hier in je obligatievoorwaarden vooraf rekening mee houdt. Omschrijf hoe en wanneer je kunt afwijken. Vaak is dit in het algemeen belang.

Het team van MijnFunding kan je hierin adviseren. Via het Direct-Funding Go abonnement bepaal jij zelf hoe je het wil hebben.

HOE KOM IK IN CONTACT MET INVESTEERDERS?

Bij het opstarten van je Direct-Funding is het raadzaam om voorzichtig en klein te beginnen. Dat kan door eerst wat mensen in je omgeving te vragen wat ze van jouw propositie vinden. Vervolgens kun jij je innercirkel benaderen.

Het benaderen van je innercirkel heeft niet als hoofddoel geld op te halen. Het gaat om meningen, feed back en ervaringen waarvan je kunt leren. In feite breid jij de kring om je heen steeds verder uit. Je maakt gebruik van persoonlijk contact, je eigen Funding-Website, mails en social media. Je laat steeds je propositie zien en meld je boodschap (wat je doet en waarom).

Vanuit de eerste kring om je heen ga je laag voor laag informeren (niet verkopen). Naast je kennissen en familie komen je relaties aan de beurt. Dit kunnen je klanten of leveranciers zijn. Ook naar hen geldt dat je niets hoeft te verkopen, wel vraag je hun op hun mening en advies en of zij mensen kennen waar ze het aan door willen geven. De vrijblijvend spoort aan en leidt op een prettige manier tot deelname.

Met deze ervaringen ben je klaar voor de outercirkel. Via marketing, social media, internet, mail, etc. kun jij doelgroep voor doel benaderen. Je richt je tot het publiek. Je kies je kanalen en je boodschap. Je bouwt een bestand en netwerk op. Direct-Funding Go en het team van MijnFunding helpt je hierbij.

Zo kom je ook in contact met grote investeerders en investeerdersnetwerken. Zij vinden jou. Uit onze praktijk blijkt dat 50% van onze relaties niet alleen slagen door veel kleine bedragen maar ook in contact komen en rondkomen met grote investeerders.

CONTACTMOMENTEN EN DE KRACHT VAN HERHALING

Bij het benaderen van je innercirkel en outercirkel is het niet je doel snel te scoren. Dit werkt averechts. Je bouwt een nieuwe relatie op, ook als het mensen zijn die je kent. De één zal snel investeren, de ander wacht nog even. De investeert direct een leuk bedrag, de ander probeert het voorzichtig uit. Je moet dus niet ‘verkopen’ maar vertrouwen en vastbeslotenheid uitstralen. Je biedt een mooi rendement. Er zijn genoeg mogelijkheden om ook urgentie op een prettige manier onder de aandacht te brengen.

Uit de resultaten van vele onderzoeken blijkt steeds hetzelfde. Er zijn een aantal (vaak 5, 6 of 7) contactmomenten nodig voordat (gemiddeld) iemand de stap neemt. Een contactmoment kan een mail zijn, een bezoek aan je website, een video, nieuwsbrief of een post op social media. Contactmomenten zijn vaak een eenvoudige reminder, steeds in een ander jasje. Zorg dus voor steeds nieuwe contactmomenten en zorg ervoor dat het prettige positieve contactmomenten zijn. Gebruik de kracht van herhaling.

Het team van MijnFunding heeft kennis en ervaring. Onze Funding-Coaches helpen je graag met raad en daad.

BOUW JE CASHFLOW UIT JE FUNDING OP

Bij crowdfunding via crowdfundingplatformen zie je veel campagnes mislukken of men haalt minder op dan verwacht.  Je moet als ondernemer te veel in een te korte periode bereiken. Je moet al het andere werk opzij gooien.  Veel stress en erg veel druk. Dat is geen voordeel. Bij crowdfunding heb je echter geen keus. Als je het minimum doel bedrag niet haalt is alles voor niets geweest. Natuurlijk zijn er ook voorbeelden van geslaagde crowdfunding campagnes maar heb jij dezelfde kenmerken?

Stel je voor dat je maar 30 dagen hebt plus wat voorbereidingstijd om je product of service te verkopen. Je gaat aan de slag en net als je echt de vruchten zou kunnen plukken van je inspanningen en mensen toekomen om te storten, wordt de wedstrijd afgefloten. Einde oefening.

Dan is Direct-Funding voor de meeste ondernemers een aanzienlijk beter alternatief. Je bouwt geleidelijk je funding-activiteiten op. Je bepaalt zelf wanneer en hoeveel tijd je erin steekt. Je gunt mensen de tijd om zich te informeren. Door een beperkte maandelijkse uitgifte maak jij je uitgifte schaars. Bijvoorbeeld €15.000 per maand. Mis men de boot dan zal men de opvolgende maand op tijd meedoen of zelfs alvast reserveren. Je hebt geen minimum doelbedrag. Het bedrag dat binnen komt kun je direct gebruiken om te groeien. Dat kan elke maand meer zijn. Jij bepaalt wanneer je afsluit.

IS DIRECT-FUNDING HETZELFDE ALS CROWDFUNDING?

Er zijn enkele overeenkomsten maar er zijn nogal wat essentiële grote verschillen tussen Direct-Funding en Crowdfunding.

Op de eerste plaats heb je bij Direct-Funding zelf het heft in handen. Je hebt je eigen platform. Daardoor heb je niet te maken met: Ingewikkelde creditchecks,  lange wachttijden tot goedkeuring of afwijzing, privé borgstellingen, minimum doelbedragen, maximum doelbedragen, korte stressvolle champagnes van 30 dagen, controle en sancties vanuit het crowdfundingplatform, zo kunnen we nog even doorgaan.

Bij Direct-Funding heb je wel direct de contactgegevens van je investeerders en bouw je wel je eigen netwerk op.

De enige overeenkomst is dat je met Direct-Funding je ook tot het publiek mag richten. Investeerders storten online ook via een Funding-Website. De Funding-Website is echter exclusief voor jou ingericht en het geld komt rechtstreeks op jouw bankrekening (niet gekoppeld aan minimum of maximum doelbedragen).

IS DIRECT-FUNDING ALLEEN VOOR KLEINE INVESTEERDERS?

Direct-Funding is er niet alleen voor kleine investeerder. Dit is een misverstand.

Door de obligatiestructuur (met obligaties vanaf bijvoorbeeld €250) kunnen inderdaad kleine investeerders makkelijk meedoen. Vele kleine investeerders kunnen ook heel goed één grote investering vormen.

De obligaties hebben echter ook een aantal andere effecten en eigenschappen. Zo kan elke investeerders makkelijk bepalen hoeveel hij of zij aan jou wil lenen. De één investeert in 1 x €250 en de ander in 10 x €250. Investeerders kunnen elke maand of regelmatig in extra obligaties investeren. De gemiddelde investering per investeerder ligt hierdoor uiteindelijk altijd veel hoger dan de minimale investering.

Investeerders kunnen het ook eerst met kleinere bedragen uitproberen. Hebben zij een prettige ervaring dan breiden ze de investering verder uit. Soms aanzienlijk verder uit. Wij zien bij Direct-Funding regelmatig ook bedragen gestort worden van €50.000 of meer. Terwijl de obligatie grootte €250 is.

Last but not least. Door de kleinere obligaties kunnen bestaande investeerders nagenoeg iedereen jouw Direct-Funding aanraden. Het is voor iedereen bereikbaar. Zo vergroot jij sneller je investeerdersnetwerk, bekendheid en animo.

HOE FINANCIER JIJ JE STARTUP?

Een startup is altijd erg risicovol. Dit begrijpt de initiatiefnemer van een startup als de investeerder.

Hoe goed jij je eigen plan ook vindt, het moet allemaal nog wel gerealiseerd worden. Op het moment dat je startup nog geen succes is, is het bijna onmogelijk om een reëel waarde van je onderneming te bepalen. Bij succes is je startup erg veel waard, bij falen is het niets waard. Laat staan dat je kunt bepalen voor hoeveel kapitaal je hoeveel aandelen geeft van je startup aan een investeerder. Op dit punt haken veel informal- en angel investors af.

Een converteerbare (obligatie)lening is dan de beste oplossing. Je spreekt met de investeerder een mooie rente af. Je maakt de afspraak dat de lening omgezet kan worden tegen een vooraf vastgesteld deel van de aandelen (of via een formule). Je kunt afspraken maken hoe, door wie en wanneer er geconverteerd kan worden.

In het grijze gebied tussen succes en falen kun je de lening aflossen met een nieuwe lening. Bij succes heeft de investeerder door het converteren een upsweeper. Misschien wel 100% of meer rendement. Een beloning voor durf en de investering. Want vergeet niet dat er een downside is waarbij de investeerder zijn gehele inleg kan verliezen.

Het team van MijnFunding laat je graag de mogelijkheden zien van een converteerbare lening.

ZO FINANCIER JIJ JE VASTGOED

Steeds meer ondernemers investeren in vastgoed. Vaak om je eigen pensioen beter te regelen. Dat is erg verstandig. Maar hoe financier jij je eigen vastgoed. De bank geeft een beperkte hypotheek. Bij elke aankoop is er dus eigen geld vereist. Hoe groei je verder en financier jij een volgende aankoop?

Direct-Funding kan dan een ideale strategie zijn.

Stel je wilt een vastgoed object kopen maar je komt eigen geld tekort voor de aankoop of verbouwing. Met een Direct-Funding campagne kun je al snel voor de nodige aanvulling zorgen. Met vastgoed als (1e of 2e hypothecaire) zekerheid zal er zeker animo zijn.

Heb je al één of meerdere vastgoed objecten en je wilt liquide zijn voor een volgende aankoop en/of verbouwing, dan kun je op basis van overwaarde op je bestaande objecten door het plaatsen van obligaties op tijd vrij maken.

DE KRACHT VAN JE EIGEN NETWERK

Er zijn in Nederland een aantal ondernemingen actief die regelmatig ondernemers weten te strikken met de belofte de ondernemer in contact te brengen met één of meerdere informal investors, soms zelfs hele netwerken. Wie wil dit niet? Lekker snel en makkelijk. Aan het gebruik maken van dergelijke prachtige aanbiedingen zijn uiteraard vaak hoge kosten verbonden. Zonder enige zekerheid dat het resultaat geeft. Helaas komen veruit de meeste ondernemers bedrogen uit. Kostbare tijd en geld zijn verloren gegaan. Je hebt geen relaties opgebouwd en beschikt niet over het bestand van de investeerders.

Stel je voor dat iemand zegt je zegt klanten te kunnen benaderen, tegen een forse betaling maar je mag niet weten wie er benaderd wordt en je krijgt geen garantie dat er enig succes is. Zou je dat doen?

Zelf de markt op met je propositie werkt in de praktijk voor bijna alle ondernemers veel beter. Op de eerste plaats blijf je onafhankelijk en bespaar je hoge kosten. Wat nog belangrijker is je bouwt je eigen netwerk op dat wel succesvol is. Een netwerk dat geïnteresseerd is in wat jij doet. Jij beschikt over alle data van al je investeerders. Je bouwt kennis en ervaring op en je kunt ze zelf steeds weer opnieuw benaderen. Je bent tenslotte ondernemer.

Dat is de kracht van je eigen netwerk. Met Direct-Funding Go bespaar je erg veel kosten en je krijgt meer.

KAPITAAL IS EEN SUCCESFACTOR

Je gelooft in je bedrijf. Je wilt groeien. Jij steekt je nek uit. Je bent ondernemer. Daar mag je trots op zijn. Mensen om je heen, relaties, klanten en leveranciers een mooie rente bieden, is ook iets om trots op te zijn. Het is ‘old school’ om het lenen van geld als gezichtsverlies te zien. Het is niet van deze tijd en het hoort niet bij ondernemen. Elk succesvol bedrijf leent geld en trekt geld aan. Vaak is het zelfs één van de belangrijke succesfactoren waarom een bedrijf groeit. Daarom bestaan er wereldwijd aandelen- en obligatiebeurzen. De financiële wereld is volledig gebaseerd op de behoefte van ondernemingen om geld aan te trekken.

Kapitaal is een groeiversneller. Met kapitaal maak je kapitaal. Dit geldt als je als startup wil groeien maar ook als na je startup fase verder wil groeien. Voor elke ondernemer die z’n groei wil financieren en nog niet naar de beurs kan, is Direct-Funding het beste alternatief.

GEEF JE ONDERNEMING EEN UPSWEEPER

Het financieren van je bedrijfsplannen is nog nooit zo makkelijk geweest. Wil je niet afhankelijk zijn van bankiers en kredietbeoordelaars. Neem het heft in eigen handen en geef zelf een obligatielening uit.

Een obligatie is een schuldbrief. Een ondernemer (BV, VOF, eenmanszaak, start-up, scale-up) kan een obligatie uitgeven om financiële middelen aan te trekken. Een obligatie is een gedeelte van een grote lening. De obligatielening wordt onderverdeeld in een vastgesteld aantal obligaties. Een lening van bijvoorbeeld €50.000,– kan worden verdeeld in 200 obligaties van €250,– of een lening van €100.000,– kan worden verdeeld in 1000 obligaties van €1.000,–. Looptijd, rente en aflossing, je kunt het zelf allemaal bepalen.

Het uitgeven van obligaties is niet moeilijk. Geef je onderneming een upsweeper. Met Direct-Funding Go regel jij de complete funding website, zorgt voor de noodzakelijke melding bij de AFM, stelt de voorwaarden en contracten op en bouw jij je eigen netwerk van investeerders op. Steeds meer ondernemers kiezen voor deze oplossing. Waar wacht je nog op?

KOPPEL JE DIRECT-FUNDING AAN BRANDLOYALTY

Je kunt van je investeerders klanten maken. En van je klanten investeerders. Investeerders en klanten kunnen heel goed elkaar overlappende doelgroepen zijn. In plaats van of naast rente kun je ook extra voordelen bieden zoals kortingen op je producten, gratis kennismakingen of previews bij nieuwe producten of collecties.

In de markt zijn voorbeelden zoals Blokker, die blokjes Blokker aanbiedt of Albert Heijn, die koopzegels aanbiedt (10% plus kortingen op boodschappen). Zo ver als je zakelijke creativiteit reikt, zover reiken de mogelijkheden.

Op deze wijze bouw je ook nog eens extra aan je brandloyalty, het trouw zijn van je klanten aan jouw onderneming.

Klik op ‘Maak je dromen waar’.
Vergroot en download.

INFORMATIECENTRUM

MijnFunding is gevestigd in het
Groot Handelsgebouw in Rotterdam
Algemene voorwaarden
Privacy Verklaring

MIJNFUNDING

Stationsplein 45
Postbus 710
3000 AS Rotterdam
+31 (0)85 06 02 114
info@mijnfunding.nl